Quantcast
Channel: björnstek
Viewing all 61 articles
Browse latest View live

Penne med citron och grädde

$
0
0
Jag är ett stort fan av citrusfrukter i matlagning. Citron eller lime mår bäst av att kombineras med salt enligt min mening. I detta recept bryter cutrusfrukterna mot sältan och svartpeppar. I bakgrunden ligger krämigheten av grädde och smör samt parmesanostens fyllighet. En klassisk oslagbar sås!

På bilden är det inte penne men pastasåser med grädde kan kombineras med vilken kraftig pastasort som helst. Ett tips är färsk tagiatelle. Jag brukar ta någon av de sorter jag för tillfället har hemma. Om det är torkad pasta så skall den kokas al dente, med ganska mycket tuggmotstånd. Smaka av under kokningen för att pricka rätt. Är det färsk pasta behöver du inte vara lika noggrann med tuggmotståndet, men tänk på att koktiden är kortare.



Ingredienser:
400g pasta
Saften av en citron
Rivet citronskal
3dl grädde
1msk smör

Tillagning:
Pressa ur citronen i ett glas eller liknande, tag bort eventuella kärnor. Riv skalet.
Fyll en kastrull med pastavatten (skall vara salt som havsvatten) och sätt på högsta värme. När vattnet kokar häller du i pastan.
Sätt en stekpanna på spisen, smält smöret tillsammans med citronsaft och skal. Häll på grädden och låt sjuda ihop till en ganska tjock sås. Det tar bara några minuter.
När pastan börjar bli klar; häll av vattnet och häll ned pastan i stekpannan med gräddåsen, riv över parmesan och blanda.
Stäng av värmen och låt pastan suga åt sig av gräddsåsen.
Mortla eller mal lite svartpeppar, strö över och servera.




Nergiz Grill

$
0
0

Henrik hade nyss kommit hem från sin resa till Istanbul förvånad. Trots att de via nätet lyckats leta rätt på gatan där de bästa restaurangerna fanns, och att maten varit mycket god, hade han inte hittat något bättre än Nergiz Grill, beläget i Bellevue i Göteborg, vägg i vägg med moskén och tryckeriet. Från utsidan ser du bara en metalldörr, en hemmagjord skylt som anger namnet, telefonnummer samt motsvarande på arabiska. Fönstren är lite svåra att se in igenom på grund av luftföroreningarna. Detta ställe ligger ju på de hårt trafikerade Artillerigatan. Men du får en aning om ställets kvalitet genom att studera gästerna. Idel barnfamiljer från mellanöstern bådar gott.

Du beställer direkt vid disken från leende personal. Menyn bjuder på de klassiska valen kebab och falafel, men det är inte därför man kommer hit. Jag beställer en lammlägg i ljus buljong med ris, bröd samt bönor i tomatsås. Allt upplagt i separata skålar. Andra tillfällen har jag valt deras grillspett av lamm, nötkött eller kafta. Traditionellt serverat med bröd, lök och persilja. Ingen sås.
Detta ställe kan jag inte bara gå förbi, efter att ha handlat grönsaker på Moussas. Det är som ett beroende.Det hjälper inte att jag har plastkassar fyllda med råvaror som bara väntar på att tillagas.

Jag måste ha min lammlägg.

Artillerigatan 23, Göteborg
031- 252110

Göteborgs-Postens amatörmässiga matjournalistik

$
0
0

 Det finns två saker som höjer mitt blodtryck ohälsosamt mycket. Dels är det det orättvisa ekonomiska system som dominerar i världen. Dels är det Göteborgs-Postens amatörmässiga matjournalistik. GP har två avdelningar för restaurangrecensioner, lyx och budget. I avdelningen lyx har samma restauranger legat på toppen flera år. I vissa fall befogat, i andra fall som till exempel Swedish Taste och 28.

Uteätarna, som de kallar sig, skriver följande: "Uteätarna har sagt det förut, och vi säger det igen, det är en gåta att Swedish Taste inte har fått en stjärna i Guide Michelin". En nära vän besökte Swedish Taste och beskrev det ungefär såhär: "Ägarna verkar ha läst någon sorts manual för hur man skapar en trendig restaurang men misslyckats kapitalt. I baren spelar de energy- hits, fisken vi fick var kall inuti, ful konst hänger på väggarna". Inte riktigt vad man förväntar sig av en krog som förtjänar stjärna. När jag och min flickvän besökte 28+ fick vi intrycket av en restaurang med mossiga män i medelåldern som inte betalat för maten själva, och deras sällskap bestående av otillfredsställda kvinnor som såg ut att vilja vara någon annanstans. Maten var i flera fall inte god.

En pigg nykomling som Enoteca Maglia däremot ger de typiskt nog bara en trea, okej här äter vanligt folk och representationsmiddagarna samt rätterna med gåslever är kanske är färre. Men det är ju just detta som gör det till en upplevelse. Och maten håller samma kvalitet som stjärnkrogarna. Märkligt nog är själva recensionen oerhört positiv, så man får inte någon egentlig förklaring till det låga betyget.

Budgetavdelningen är ännu värre. Här ser man ingen konsekvens över huvud taget. Det trista taco- stället El Paso som ger associationer till Santa Maria tex mex får en fyra. Likaså nepalesen Kathmandu, som visserligen har helt ok mat, men det finns inget som förklarar att den får ett betyg över genomsnittet. Skribenterna anger till och med själva att det smakar som en genomsnittsindier. Och det finns fler exempel. Favoriterna Krakow och Pasta e Contorni får däremot treor. Trots att dessa Göteborgs institutioner inte ens kan jämföras med El Paso eller Kathmandu. Det är två helt olika ligor.

Huvudproblemet anser jag, är att recensenterna är anonyma. Uppdraget att recensera restauranger ges antagligen till journalister som vanligtvis skriver om annat men får ha detta som extrauppgift då de anses ha "krogvana". De är alltså egentligen inga riktiga matjournalister och uppgiften cirkulerar mellan flera personer, vilket förklarar upplevelsen av inkonsekvens. Fick man namn på recensenterna skulle det vara enklare att se ett mönster i recensenternas omdömen.

GP anger själva detta som en medveten strategi för att recensenterna skall behandlas som alla andra. Jag förstår tanken, men tror att detta gör mer skada än nytta. Det skulle också enkelt kunna lösas med att recensenterna bokar bord med påhittade namn och ringer från dolda nummer.

Tidningen Metro´s restaurangrecensioner håller en betydligt högre klass, både innehållsmässigt och ifråga om konsekvens. Metro namnger recensenten och har även bild by line.

En annan självklar förbättring skulle vara att recensenten äter mer än en gång på samma ställe. Åtminstone på budgetkrogarna, lyxkrogarna ska alltid hålla samma kvalitet oavsett tillfälle. Dessutom borde man anställa en utpekad matjournalist som bara sysslar med detta. Då skulle man få intrycket att Göteborgs-Posten tar matjournalistiken på allvar, vilket inte är fallet i dagsläget.

Grynkorv

$
0
0

Grynkorven är nationalrätt i västergötland och nästan religion i Kvänum där jag växte upp. I Kvänum finns grynkorvsakademien som den 18:e Oktober varje år firar grynkorvens dag. Jag har här publicerat en video där min farmor tillverkar grynkorv enligt eget recept.

Ingredienser:

1 kg korngryn
1 l vatten eller köttbuljong
3 kg malen fläskfärs
3 gula lökar (finhackade)
3 msk salt
2 tsk salt
2 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
10 m fjälster

Tillvägagångssätt:

Korngrynen läggs i blöt i vattnet över en natt. Ställ det kallt.
Blanda alltsammans och stoppa fyllningen löst i fjälster (använd köttkvarn med korvhorn).
Bind om ändarna till lagom längd på korven.

Frys ned korvarna.

Överbliven smet kan stekas som biffar (trötebollar), som ska vara små i storleken.

Koka sedan tinade korvar i ordentligt med vatten, salt, samt några lagerplad och pepparkorn.

Koktid: 30-40 minuter.

Serveras med gröna ärter, senap och rotmos.

Mauritz Kaffe

$
0
0
Denna hyllning kommer aningen sent då Mauritz på grund av höjd hyra stängde igen i september. Detta var Göteborgs äldsta kafé. De serverade sinnessjukt gott kaffe som de rostade själva från råbönor. Till det kunde man även köpa hembakt rågbulle med smör och grevéost, rabarber eller plommonbulle med mera. En speciell sak med Mauritz var att det kändes som att komma hem till mormor med doft av nybakt och nyrostat, lite improvserad inredning och en hjärtlig stämning.

Idag styrs Göteborgs kaféutbud med järnhand av de superkommersiella kedjorna Condeco, Espresso House, och Le Pain Francais, samt diverse efterföljare med ungefär samma utbud. Ett undantag är de små espressobarerna Bar Centro, Bar Italia samt Da Matteo, av vilka Da Matteo är min favorit. Bar Centro kan dock vara ett intressant ställe att besöka om du vill bli otrevligt behandlad.

Jag läste i GP att Mauritz ägare Tord Wetter planerar att öppna på nytt. Låt oss be till gud att detta ska ske och det snart!

Amen.

Rawfoodbaren

$
0
0


Jag har tidigare skrivit om trenden rawfood, en subkultur som liknar veganism men är något mer extrem. Kort, är det en vegankost, med tillägget att maten inte får värmas mer än 42 grader. På min mammas tid utgjordes rawfoodare (de som höll sig till makrobiotisk diet) av gröna vågare med hy glåmig av näringsbrist. Men nu har scenen tagits över av den nya sortens kvinna med mysblogg, bländande leende och svallande naturligt hår.

Rawfoodbaren är Göteborgs enda restaurang som endast serverar rawfood. Här kan du äta lasagne gjord av hyvlad zucchini, cashewgrädde , rå soppa, pizza och ett stort urval smoothies och andra hälsodrycker. Allt känns väldigt genomtänkt ekologiskt och kvalitets- säkrat. Jag äter lunch här en gång i veckan, för att vara säker på att få i mig alla vitaminer.

Efter en lång och lite tröttsam köttrend vinner grönsaken mark på matscenen. Giganten Alain Ducasse visade vägen genom sin numera vegetariska restaurang, och nu kommer fler och fler rent vegetariska kokböcker. Jag spår härmed att grönsaker är den nya häng- mörade biffen.

Rawfoodbaren
Viktoriagatan 18
Göteborg

http://rawfoodbaren.se

Restaurang China!

$
0
0

En trend på matscenen har länge varit "nose to tail", det vill säga man äter alla delar av ett djur, inklusive mindre populära organ som njurar, lever, bräss, hjärna, benmärg och liknande. Är man inne på detta och vill prova vad det kinesiska köket har att bjuda ska man besöka restaurant China! i Stockholm. Denna populära autentiska kinarstaurang hette Dragon House när jag besökte den första gången. Jag åt då rätten "frasiga gristarmar", kanske inte särskilt märkvärdig rent smakmässigt men ändå rolig att beställa på grund av namnet.

Andra gången testade jag vattenkokt oxfilé som skall vara en av deras populäraste rätter. Detta är en äkta Szechuan- rätt, till skillnad från många falska kopior som kallas Szechuan, men inte innehåller äkta szechuan- peppar. En krydda med väldigt distinkt, nästan galvanisk smak.

Jag testade även ankhals som sidorätt. Något jag skulle vilja prova nästa gång är ankfötter. Dessa innehåller mycket kollagen som enligt webiten Blueberry lifestyle skall hjälpa till att hålla huden smidig och slät. Kollagen tillsätts därför i många sminkprodukter, men det ska enligt källor även ge effekt vid förtäring.

http://www.restaurantchina.se/

Adress:
Ringvägen 110 - 116 61 Stockholm
Telefon: 08 668 87 71

Pizza

$
0
0
Nyårsdagen ska enligt Pizzarapporten 2011, vara den dag då svensken äter mest pizza. I detta fall handlar det om hämtpizza. Det ligger något oerhört tillfredställande i att lindra en lätt plågsam bakfylla med en rykande färsk pizza drypande av fett och salt.

Av ungefär samma skäl är pizza en av de rätter jag tycker mest om att laga hemma. Den innehåller ett bakmoment (bakning har hög mysfaktor med sina dofter och barndomsminnen), ett kreativt smaksättningsmoment och resulterar ett nästan narkotiskt välbefinannde. För den ambitiöse som vill göra egen pizza rekommenderar jag boken "Molto Gusto" av italiensk/amerikanske restaurangägaren Mario Batali. Den innehåller bland annat pizzarecept från hans pizzeria Otto i New York.

Mario gör en pizzadeg med 00-mjöl och torrjäst. Man kan jäsa den men det är inte nödvändigt. Pizzorna gräddas i stekpanna, innan man lägger på fyllningen och stoppar in den i en varm ugn som avslutning. Den nördige använder en tung, svindyr, uppvärmd baksten och pizzaspade som han köpt på till exempel bagaren och kocken. Jag och mitt sällskap, bestående av Henrik, Hanna och Jon, slapp dock detta då Hanna fått tag på ett exemplar av de där pizzaugnarna för hemmabruk som var populära för ett par år sedan, men nu knappt går att köpa.

Det blev goda pizzor med luftig och knaprig deg. Här kommer två av dem vi bakade:

Shiitakte och kungssvamp med mozzarella














 Ta de svampar du gillar till exempel shiitake, champinjoner etc och stek i lite olivolja tillsammans med tunnt skivad charlottenlök, salta och peppra. Grädda en pizzabotten och lägg på svampfyllningen. Lägg på mozzarella. Grädda i ugnen till osten smält. Servera med något grönt. till exempel vattenkrasse.

Marinara













Gör en kryddad tomatsås. Grädda en pizzabotten. Sprid ut tomatsåsen och toppa med mozzarellaost. Grädda i ugnen tills osten smält.

Sill, isterband och äppelkaka

$
0
0













Jag känner en person som brukade leva på isterband och coca cola. Han bor på landet, och hade alltid en tvåliters flaska på golvet framför passagerarsätet i fram. Jag kan på något sätt  förstå honom. Jag blev också tidigt pläglad på denna delikatess. Min mormor brukade göra en pyttipanna med tre ingredienser, lök potatis och mosade isterband. En rätt jag alltid såg fram emot.

Jag hade inte ätit denna rätt på ett tag när, Henrik som hade varit hemma i Småland, isterbandets centralort, och fått med sig ett par exemplar hem, bjöd mig på middag. Han svängde ihop en trerätters bestående av sill och smetana till förrätt, och isterband med stuvad potatis till huvudrätt. Jag åt och njöt.

Efter maten var det dags att bänka sig framför soffan och titta på Snapphanar, såklart tillsammans
med en fantastisk skånsk äppelkaka som Hanna, den militanta skåningen gjort, som lämpligt tilltugg till filmen. Snapphanar handlar om den skånska motståndsrörelse som på 1600- talet ville att Skåne skulle tillhöra Danmark, och därför förde gerillakrig mot svenska armén på den skånska slätten.

Filmen har fått kritik bland annat, eftersom motståndsmännen i filmen är stolta över att kalla sig snapphanar, medan benämningen i verkligheten var ett skällsord som bara svenskarna använde sig av. Det är i och för sig inte enda skälet till att filmen fick kritik, i många fall berättigad. Trots ganska långsökta intriger, fann jag mig stundvis uppslukad.


Oscar & den lille

$
0
0


Jag, Stina och Jon har ätit på Oscar & den lille. Jag provade ett smörrebröd med oxbringa och majonäs, ett med leverapastej, champinjoner, bacon. Mitt sällskap njöt av hakkeboeuf och frikadeller, självklart serverade med kartoffler, lingon och gräddås. Vällagad dansk kost så som den ska smaka, och det kostade inte mycket. Göteborgs enda danska krog har något för en restaurang så oumbärligt som en egen, ganska dansk atmosfär och dessutom trevlig personal. Ett besök här andas ännu inte samma danskhet som Klubben i Köpenhamn. Men att utveckla en sådan perfektion tar tid, och jag tror att om Oscar & den lille förfinar sitt koncept några år med samma generositet som nu, blir den en värdig utmanare.

Prinsgatan 4, Göteborg

http://oscarodenlille.blogspot.se/


Musslor i vin

$
0
0
Det är fredagskväll. Jag och flickvännen har just veckohandlat och ska precis köpa huvudnummret till kvällens middag av fiskhandlarn. Jag frågar vad som är bra just nu, och handlarn rekommenderar genast torskrygg för 245kr/kg. Specialpris. Jag sneglar dock åt en hel, orensad havskatt och frågar vad den kostar. Hon vet inte på rak arm utan måste fråga chefen. Hel??? Skriker han frågande. Jaaa... han tar upp havskatten med sina bara händer och väger den. 165 kronor går den loss på, men då räcker den också till 6 portioner. Jag tittar på flickvännen som ser skeptisk ut, vi har lite dåligt med pengar så här i slutet av månaden. Jag frågar om plattfisk. 70 spänn styck, orensade, och då måste vi köpa två stycken. Nej det får bli musslor. Ett nät för 69:- inte det bästa priset man sett på musslor men. Fiskhandlarn tittar medlidsamt på oss, och säger, jaa men såhär är det för alla just nu, i slutet på Januari. Det är skralt i kassan! Som från ingenstans dyker en övre- medelklasskärring upp bredvid oss. Hon blir betjänad av chefen. Han börjar såklart med att rekommendera torskryggen. Jaaa.. den ser fin ut, lika bra att ta hela biten, 345:-? Jaha det blir bra! Och så ska vi ha lite räkor också! Vi tittar storögt på detta frosseri. Fiskhandlarn som just betjänat oss flinar, och vi köper en baguette från le pain francais på vägen hem.   

Musslor är en råvara som känns lite lyxig trots att det ofta är billig. Man måste äta ganska många för att bli mätt, men det funkar som förrätt eller tillsammans med en baguette som man använder för att suga upp spadet.Såhär tillagar jag dem:

Ingredienser:
Levande musslor, vitt vin, smör, chili, tunnt skivad charlottenlök.

Rensa ut de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem eller bänder i skalet med en kniv.

Hetta upp en gryta och lägg i smöret. När det fräser så lägg i lök, chili och mjuka upp. häll i vinet och låt det börja koka innan du har i musslorna. Låt koka i max tio minuter. Servera i en snygg, uppvärmd skål med hackad persilja. 

Årets hjärnblödning

$
0
0
Jag undrar vad det var i salladen som orsakade hjärnblödningen. Tyvärr är artikeln omöjlig att få tag på i sin helhet.

Thai oriental restaurant

$
0
0
Förra årets besvikelse var när jag besökte mitt stam- thaiställe Thai Issan och fick skaldjurssallladen framför mig. Istället för en platå av frächa skaldjur direkt från ishavet fick jag konserverade, microtinade musslor och räkor i ledsna små öar, utspridda på tallriken. De smakade helt ok marinerade i sin dressing, men det räckte inte. Dags att leta ett nytt ställe när man är sugen på chili, lime, kokosmjölk och sesamolja.

Efter att ha blivit besviken på det intillliggande stället drog jag mig till minnes Thai oriental restauran,  ett ställe som henrik rekommenderat och jag testat endast en gång tidigare. Vad jag mindes ägdes det av en trevlig, äldre svensk man och ett antal thailändska kvinnor. En hel del thailändare som kunder. Jag hade endast provat Khao phun, laotisk nudelgryta med fiskbullar, grönsaker, röd curry och koriander, men det räckte. Maten är definitivt tillagad med kärlek och jag kan inte fatta att hållit fast vid Thai Issan så länge.

Kaserntorget 6, Göteborg

http://www.thaioriental.se/

Penne med zucchini och ricotta

$
0
0

Nu har jag lagat recept av Mario Batali sedan i somras. Det är väldigt lärorikt att fördjupa sig i en enskild kock och laga så många rätter man orkar. Men nu ska jag lägga hans kokbok Molto Gusto åt sidan ett tag och låta kunskaperna mogna. Under tiden tänkte jag dela med mig av lärdomarna till er läsare.

Detta recept är ett exempel på hur Mario lagar pasta. Han blandar inte i såsen i pastan efter att rätten serverats. Istället låter han den till 3/4 färdiga pastan ligga och tillagas tillsammans med såsen i stekpannan under några minuter. Pastan måste vara något underkokt när den blandas med såsen. Överkokt pasta gillar jag inte.

Blanda ricottan med riven parmesanost
Skiva squash eller zucchini tunnt.
Stek i olivolja.
Koka penne, molto al dente.
Häll pennen och lite av kokvattnet i stepannan med zucchini och olivolja.
Låta koka tillsammans i två minuter.
Servera penne på tallrikar, dutta på ricotta och häll på lite strimlad mynta om du har + salt och peppar.

Jag blandade pastan med ricottaröran, det stod inte i receptet men blev mycket godare.

Vill ni se Mario laga pasta kan jag rekommendera hans matlagnings app, eller kolla youtube för något gammalt avsnitt av matlagningsprogrammet Molto Mario:

Roshani

$
0
0





















Henrik hade gått förbi gamlestadens enda indiska restaurang någon gång, tittat in genom rutan, och sett en ledsen servitör titta tillbaka från den tomma matsalen. När jag nu kom in, åtminstone ett år senare, var stället åtminstone halvfullt och avslappnad stämning rådde. Jag beställde in det vegetariska alternativet och fick in palak paneer med daal ris, sallad och naan bröd.

Både den kryddiga spenatsåsen och linsröran var överranskande goda och hade en musig kryddighet som spred sig i munnen. Men varför, varför serverar alla indiska lunchrestauranger den trista isbergssalladen med vattniga tomater, mitt i vintern? Är det restaurangerna eller gästerna man ska klaga på?

Larskaggsgatan 2
Göteborg
Tel:  031-215962


Veganska hamburgare som inte suger

$
0
0

Som ett svar på hamburgertrenden och den omtalade hamburgerstället flippin burgers i Stockholm, har Göteborg berikats med motsvarigheten Burgersson. Jag har dock inte fått tummen ur och provat den, eller för den delen lyckats härda ut flippin burgers evigt långa kö, varför jag blev mycket glad då Henrik, för några veckor sedan spontant bjöd mig hem mig och lagade en av flippin burgers varianter från deras nya kokbok. Hanna gjorde vaniljmilkshake till, och det var fantastiskt gott. Så gott att jag nästan hamnade i koma och fick ett tryck över bröstet. Jag är ju bara 33 år gammal men jag tyder detta och en del andra incidenter som tecken på att min matsmältning har försämrats. Det är det jävliga med att passera trettio, allt går lite trögare, mat gör mig utmattad och jag undviker numer tunga varianter som pommes frittes och liknande. Inte lär det bli bättre heller.

Men, för att minska ålderskrämporna har jag hängt på min flickväns nya intresse för vegetarisk kost. Tyvärr är vegetariska burgare alltför ofta en beskvikelse, och jag är inte överförtjust i artificiella köttsubsitut som quorn, tzay, och liknande. Räddningen blev receptet nedan som bland annat innehåller kikärtor, nötter och matvete. Det heter "Homemade vegan burgers that don´t suck" och receptet håller verkligen vad titeln lovar. 

 http://www.seriouseats.com/recipes/2012/03/homemade-veggie-vegan-burgers-that-dont-suck-recipe.html

 http://www.burgare.com/recept/hamburgerbrod/flippin-burgers-hamburgerbrod/

Så glider vi in i Italien

$
0
0
Sitter på en dubbeldäckare, fullproppad med konststudenter, på väg till Venedig och bussen stannar på en rastplats i de Österrikiska alperna. Stället har fantastisk utsikt men stinker turistfälla. De kan inte hantera en busslast på 60 personer trots att stället knappt är halvfullt. Servitrisen är inte bara stressad, hon verkar ha fått komplett psykbryt av överraskningen att det kommit matgäster till restaurangen.

Jag ställer en fråga om en av de få rätterna på menyn som verkar lite intressant, men det skulle jag inte ha gjort. Hon behärskar nämligen inte engelska och fattar inte vad jag menar när jag pekar på rätten i den engelska menyn. Irriterat slänger hon åt mig menyn på tyska och försvinner. Mina bordskamrater har nu fått sin mat men jag sitter utan.

När sällskapet ska betala försöker jag beställa på nytt, men nu vill hon att jag ska tala om vad jag beställt för att kunna ta betalt av mig också. Jag orkar inte försöka förklara. Hon bredvid mig betalar sin pulver- potatissoppa men det saknas fem euro i växeln. Att få felet korrigerat är omöjligt.

Hungrig men i trevligt sällskap korsar jag äntligen gränsen till Italien för första gången i mitt liv. Vi stannar vid en större vägkrog. Jag ser en dam som lagar pasta, och tycker att tillagnings- sättet ser korrekt ut. Min hjärta börjar slå snabbare. Kan de laga pasta på en vägkrog är allt möjligt. Jag beställer orchiette och vid en första tugga tåras mina ögon av lycka.

Den stora konstutställningen

$
0
0
Det är första biennaldagen och jag irrar febrigt runt bland förstklassig konst. Jag äter foccacia med buffelmozzarella  och tomat. Jag dricker prosecco och cappuchino. Konsten är överväldigande. stor del av tiden går jag runt själv, men ibland träffar jag en klasskamrat och fortsätter en stund tillsammans. Jag har aldrig tidigare varit på en konstutställning av denna magnitud och det är den bästa i mitt liv.

På eftermiddagen kopplar jag av med några andra elever och några Nastro Ezurro (en ölsort som är vanlig här). Vi klappar en katt som kommer förbli.

Sedan bär det av till en mataffär för att handla utflyktsmat till hela skolan. jag har anmält mig som frivillig i teamet. Vi köper ostar, lufttorkad skinka, ruccolasallad, tomater, små paprikor, salami, bröd, vin, prosecco, vatten och läsk. Samlas på en strand och har picnic. Det har blivit mörkt. Folk börjar bli fulla. Efter några timmar tar vi en båt in mot stan.

Vi är framme vid kajen. Adam och Ida som bor i samma lägenhet som jag, frågar om jag vill följa med tillbaka. Jag är lite förvirrad och säger ja. Resten fortsätter in i mörkret. Jag blir lite ambivalent. Adam guidar oss skickligt i Venedigs gränder. Ingen av oss har nyckel till lägenheten.

Väl framme pratar vi konst och googlar och pratar om konstnärer. Anna som också bor i vår lägenhet har gått i förväg och öppnar när Adam knackade på. Vi blir glada. Jag dricker en massa vatten.

Konstnärer som vi googlade: Kippenberger, Bjarne Mellgaard, Baselitz.

Jenin Grill Hisingen

$
0
0

Jag och Ludwig går igenom ett industriområde som känns typiskt Hisingen. Vi ser en skylt. Den visar Jenin grill. Men det finns ingen dörr. Var går man in? Ludwig såg ett foto på nätet där det var en trappa.      Och vid sidan av huset finns en trappa, som leder till en olåst dörr. Men väl uppe på trappan, som känns som en brandtrappa får jag känslan att det är fel. Jag går ned och vi fortsätter runt. Genom en tagtrådsförsedd gallergrind, och här finns en skylt och ytterligare en trappa.

Väl inne går vi igenom en korridor med flera anonyma dörrar. Jag känner igen konceptet från gamla Jenin Grill som låg i Hammarkullen. Gick man på toaletten fick man först gå igenom något som liknade en trappuppgång i ett hyreshus. Där fick man själv leta upp något som liknade en toalett.

Vi hittar restaurangen längst ned i korridoren, och man fortsätter att känna igen sig. Den spartanska inredningen. Kolgrill. Traditionell meny med hemlagade meze. En leende mr. Jenin är på plats så allt är som det ska vara. Vi beställer in vegetariska mezetallrikar och då upptäcker jag att det som redan var bra blivit ännu bättre. De har börjat baka brödet själva. Allt smakar lika bra som det brukar. Priserna är alltid låga.

Att Jenin grill bara fick en trea i GP bekräftar tyvärr bara det jag redan sagt om deras matjournalistik. Inkonsekvent och spretig, och man får en känsla av att recensionerna är skrivna av någon som vanligtvis gör något annat.

Det gläder mig att Jenin Grill håller ställningarna, något flera av mina andra favoritrestauranger inte klarat.


Falafelbaren på hornsgatan

$
0
0

Jag hade bott i Stockholm drygt ett halvår när jag en solig söndagseftermiddag hamnade på falafelbaren på hornsgatan i Stockholm. Den lilla, stilrent inredda lokalen var så full med folk att det knappt gick att röra sig, och väntandes i en lång kö granskade jag menyn. Där stod att alla rätter kunde fås veganska, laktos- och glutenfria.

Man kunde se in i köket och tydligt var att de använde en hel del halvfabrikat. Brödet, och tillbehören togs ut burkar och förpackningar. Samtidigt såg jag att en falafel i bröd kostade 65:-, lyxvarianten med färskost och aubergine gick på 85:-. Det här är så typiskt södermalm tänkte jag. Folk köar och trängs för 65 kronors falafel bara den är snyggt paketerad.

Men, kön tog lång tid och jag hann tänka några varv till. Min blick vandrade in i köket igen. Där stod tre personer och jobbade febrilt med att få ihop alla beställningar. Det var två utlänningar och en svensk. Antagligen hade de kollektivavtal, och kanske är det här förklaringen ligger. Detta är vad en falafel kostar med schyssta arbetsvillkor. Malmöfalafeln som kostar 35 kronor och alltid hyllas av människor med vänsteråsikter är ett resultat av underbetald arbetskraft utan kollektivaavtal.

Med blockaden av salladsbaren wild ´n fresh i minnet undrar jag när SAC ska börja med blockader av falafelställen, eller om de ser mellan fingrarna med detta då falafel kulturellt är mer"vänster"än sallad. 

Källa: Enligt Fredrico Moreno, bloggare på sydsvenskan har endast 2 falafelställen i Malmö kollektivavtal Jalla Jalla på Bergsgatan och The Orient House of Falafel No.1 på Österportgatan. Men detta inlägg var från 2013. Möjligt att situationen idag är förbättrad.


Viewing all 61 articles
Browse latest View live